Ο Αίολος,Ο Θεός των ανέμων-Μια εκπαιδευτική πρόταση

Spread the love

 

Απόσπασμα από την Οδύσσεια.

ΡΑΨΩΔΙΑ Κ

Μετά τους Κύκλωπες ο Οδυσσέας έφτασε με τους συντρόφους του στο νησί Αιολία όπου βασίλευε ο Αίολος. Ο Αίολος ήταν αγαπητός στους θεούς, γι’αυτό ο Δίας του είχε εμπιστευτεί να φυλάει τους ανέμους. Το παλάτι του Αιόλου ήταν πολύ πλούσιο, και φιλοξενούσε τα δώδεκα παιδιά του και τις οικογένειές τους, ενώ καθημερινά διασκέδαζαν, έτρωγαν κι έπιναν.

Ο Αίολος καλοδέχτηκε τον Οδυσσέα και τον φιλοξένησε στο παλάτι του. Ο βασιλιάς της Ιθάκης διηγήθηκε στον φύλακα των ανέμων την ιστορία του, τον πόλεμο της Τροίας και το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής, και του ζήτησε να τον βοηθήσει, κάτι που ο Αίολος δέχτηκε με προθυμία. Του έδωσε προμήθειες αλλά κι ένα ξεχωριστό δώρο.

Του έδωσε λοιπόν έναν ασκό, όπου μέσα είχε κλείσει όλους τους ανέμους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έλεγε τίποτα στους συντρόφους του για το περιεχόμενο του ασκού. Έτσι το καράβι ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής με ούριο άνεμο, ενώ ο Οδυσσέας είχε δώσει ρητές εντολές να μην ανοίξει κανείς τον ασκό του Αιόλου.

Οι σύντροφοι του Οδυσσέα όμως πίστεψαν ότι κάτι πολύτιμο είχε μέσα ο ασκός, και ότι ο Οδυσσέας το ήθελε όλο για τον εαυτό του. Αυτό τους κακοφάνηκε, οπότε αποφάσισαν και άνοιξαν παρ’όλα αυτά τον ασκό του Αιόλου, λίγο πριν φτάσουν στην Ιθάκη. Τότε βγήκαν με ορμή όλοι οι αντίθετοι άνεμοι και απομάκρυναν το πλοίο αμέσως από την πολυπόθητη πατρίδα τους. Οι άνεμοι φυσούσαν με μανία και ο καράβι πάλευε ατέλειωτες ώρες με τα κύματα, ώσπου άραξε σε ένα μακρινό νησί. Το νησί των Λαιστρυγόνων.

Οι Λαιστρυγόνες ήταν κι εκείνοι άγριοι γίγαντες όπως οι Κύκλωπες. Πήραν στο κηνύγι τους συντρόφους του Οδυσσέα και μάλιστα κατάφεραν κι έπιασαν μερικούς που δεν πρόλαβαν να μπουν στο καράβι εγκαίρως. Ο Οδυσσέας έκοψε με το σπαθί του το σχοινί που είχαν δέσει από το καράβι, και το απελευθέρωσε, γλυτώνοντας τους υπόλοιπους άντρες από σίγουρο θάνατο.

Πηγή

Φύλλα εργασίας για το μύθο του Αιόλου.

Τυπώστε τα φύλλα εργασίας πατώντας εδώ!

ΑίολοςSlide4Slide1

 

 

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερες ιδέες!

Facebook

Instagram

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *