Πού να πάω με τα παιδιά μου; Δημοτικές βιβλιοθήκες της Κύπρου φιλικές σε παιδικούς αναγνώστες.

Spread the love

Δημοτικές παιδικές βιβλιοθήκες

 Μια νεαρή μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί της για το σχολείο και τη ζωή.

Ήρεμος και χαμογελαστός, ο μεγάλος φυσικός της απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια». «Καλά τα παραμύθια, αλλά τι άλλο;» απόρησε η νέα μητέρα. «Πολλά παραμύθια», επέμεινε ο άνθρωπος που σφράγισε τη σύγχρονη επιστήμη. Και όταν η μητέρα ρώτησε τρίτη φορά, κάπως δύσπιστα: «Καλά, εντάξει, αλλά και τι άλλο;», ο Αϊνστάιν είπε πως «δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια».

Δεν υπάρχει λοιπόν ωραιότερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία από μια επίσκεψη σε μια δημοτική βιβλιοθήκη. Σε πολλούς δήμους λειτουργούν σύγχρονες ή και… λιγότερο σύγχρονες δανειστικές βιβλιοθήκες με ειδικό παράρτημα για παιδιά κάθε ηλικίας. Στους χώρους συνήθως υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα αναγνωστήρια για παιδιά, όπου τα παιδιά μπορούν να χαλαρώσουν διαβάζοντας το αγαπημένο τους βιβλίο ή ακόμα και να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων, μικρές θεατρικές παραστάσεις ή και κουκλοθέατρο! Δες αν λειτουργεί κάποια κοντά σου και γίνε μέλος!

Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου-Δημοτική Βιβλιοθήκη

Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα με Αναγνωστήριο

 

Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου | Cultural Center of Strovolos
Έπισκεψη στον σύνδεσμο

 

Γιατί να την επισκεφθώ με το παιδί μου; 

Η παιδική βιβλιοθήκη Στροβόλου απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως  οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και καταγωγής. Τους δίνει την ευκαιρία να εξοικειωθούν  και να μελετούν όλες τις κατηγορίες των βιβλίων.

Στο χώρο του παιδικού τμήματος υπάρχουν μικρές καρέκλες και τραπεζάκια όπου μπορούν τα παιδιά να διαβάσουν, να ζωγραφίσουν ή να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια. Ο  χώρος της βιβλιοθήκης παύει να είναι ένας απλός δανειστής βιβλίων και μεταμορφώνεται σε χώρο χαλάρωσης, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Η συλλογή του παιδικού τμήματος, διαθέτει βιβλία για τις ηλικίες 1-12 ετών και για εφήβους. Αποτελείται από τις εξής κατηγορίες:

• Βιβλία προσχολικής ηλικίας (εικονογραφημένες ιστορίες, βιβλία γνώσεων για μικρά παιδιά).
• Βιβλία για παιδιά 6-8 ετών (εικονογραφημένα, παραμύθια, μικρές ιστορίες κλπ).
• Βιβλία για παιδιά 9-12 ετών (ελληνική, κυπριακή και ξένη λογοτεχνία, περιπέτειες, πνευματικά παιχνίδια, θέατρο, ποίηση, κόμικς κλπ.).
• Βιβλία για εφήβους (ελληνική και ξένη λογοτεχνία).
• Βιβλία γνώσεων (ιστορία, μυθολογία, θρησκεία, γεωγραφία, τέχνη, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιογραφίες, Η/Υ, φυσικές επιστήμες κλπ).

Untitled

Που θα την βρείτε; 

Το Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου αποτελείται από τη διατηρητέα οικοδομή και το νέο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στο ισόγειο του νέου κτιρίου της βιβλιοθήκης , φιλοξενείται το παιδικό της τμήμα, που υπήρξε ένα από τους βασικούς στόχους του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου.

Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 34, 2059 Στρόβολος

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 22 311 534

Τηλεομοιότυπο: 22 864636

Ηλεκτρ. Ταχυδρομείοlibrary@strovolos.org.cy

 

Βιβλιοθήκη Δήμου Αγλαντζιάς

ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ
Επίσκεψη στον σύνδεσμο

Γιατί να την επισκεφθώ με το παιδί μου; 

H Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγλαντζιάς ιδρύθηκε το 1986. Είναι μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες σε υλικό βιβλιοθήκες στην Κύπρο και εμπλουτίζεται συνεχώς.  Υπάρχει πλούσιο παιδικό τμήμα και παρέχεται υποστήριξη της μελέτης βιβλίων από τα παιδιά.

Που θα την βρείτε;

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Αικατερίνης Κορνάρο 8, 2108 Αγλαντζιά
Τ.Θ. 20259, 2150 Αγλαντζιά

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ: 22462233, 22462143
library@aglantzia.org.cy

Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Λακατάμιας

Επίσκεψη στον σύνδεσμο

Γιατί να την επισκεφθώ με το παιδί μου; 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μια κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη αίθουσα εντός του κτιρίου που στεγάζονται οι Δημοτικές Υπηρεσίες στην οδό 1ης Απριλίου 11 στη Λακατάμια.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως αναγνωστήριο και ως δανειστική και μέλος της μπορεί να γίνει όποιος επιθυμεί, παρουσιάζοντας την ταυτότητα του. Μέλη μπορούν να εγγραφούν και παιδιά όταν συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα. Υπάρχει πλούσιο παιδικό τμήμα με ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Που θα την βρείτε; Οδός 1ης Απριλίου 11, 2310 Λακατάμια,
Τ.Θ. 12012, 2340 Λακατάμια
Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ. 22454184,   Φαξ: 22454185
email: lakatamialibrary@cytanet.com.cy
maro.afaniotou@lakatamia.org.cy

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας

Related image

Γιατί να την επισκεφθώ με το παιδί μου

Μοναδικό στολίδι αποτελεί για την πόλη του Ζήνωνα η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στο χώρο του Δημόσιου Κήπου της Λάρνακας και η οποία είναι η μεγαλύτερη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κύπρου.Σήμερα διαθέτει 44 χιλιάδες τόμους βιβλίων στο Πληροφορικό, Κυπριολογικό, Νομικό, Ξενόγλωσσο και Δανειστικό Τμήμα. Έχει επίσης στο αρχείο της 540 περίπου τόμους περιοδικών.

Το Παιδικό Τμήμα, με τον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο από το ίδρυμα Χριστίνας Α. Αποστόλου, προσελκύει πολλά παιδιά μέχρι 12 ετών. Η λειτουργία του στοχεύει στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να προσεγγίσουν το χώρο του βιβλίου, όχι περιστασιακά και υποχρεωτικά, αλλά ελεύθερα και υπεύθυνα.

Τον χώρο επίσης μπορούν να επισκεφθούν και οργανωμένα τα παιδιά των νηπιαγωγείων και του Δημοτικού, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους. Ο χώρος και το υλικό παιδικού τμήματος είναι διαθέσιμος στους εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να απασχολήσουν τους μαθητές τους.

Image result for δημοτική βιβλιοθήκη λάρνακας

Που θα την βρείτε;

Γωνία οδών Λεωνίδα Κιούπη και Γρήγορη Αυξεντίου, στον χώρο του Δημοτικού Πάρκου

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 24654185
E-mail:  bibliothiki.Larnakas@cytanet.com.cy

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου

Γιατί να την επισκεφθώ με το παιδί μου; 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο οίκημα του Δημοτικού Μεγάρου, σε ειδική αίθουσα που έχει οργανωθεί και διαρρυθμιστεί  με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η απόφαση για μετονομασία της Βιβλιοθήκης σε Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάγκος Κωνσταντινίδης» λήφθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ακούραστο εκπαιδευτικό , ιδρυτή και για 28 χρόνια Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης  κ. Γιάγκο Κωνσταντινίδη.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε για τους μικρούς φίλους η «Παιδική Γωνιά» όπου τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν παραμύθια. Επίσης, ο χώρος διαμορφωμένος έτσι ώστε να φιλοξενεί μικρά παιδιά του δημοτικού (Α’,Β’,Γ’ τάξης) ή νηπιαγωγείου, όπου εκεί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, καθισμένα αναπαυτικά πάνω σε μαξιλαράκια, την ανάγνωση παραμυθιών από τη βιβλιοθηκονόμο και να εκφράσουν τα συναισθήματα και ιδέες τους, μέσα από δραστηριότητες που ακολουθούν.

Που θα την βρείτε;

Η Δημοτική βιβλιοθήκη «Γιάγκος Κωνσταντινίδης» βρίσκεται στην οδό Αγίας Λαύρας 1 (στην αρχή της Λεωφόρου Μακαρίου).

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 24 333605

FACEBOOK https://www.facebook.com/AradippouLibrary/

 

«Η δημιουργία και η εδραίωση αναγνωστικών συνηθειών στα παιδιά από μικρή ηλικία» και «το κέντρισμα της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών και των νέων» αποτελούν βασικούς στόχους κάθε λαϊκής βιβλιοθήκης (Διακήρυξη της Unesco, 1994)

 

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερες ιδέες!

Facebook

Instagram

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *