Τι να κάνετε όταν το παιδί κάνει ανασκαφές στη μύτη;

Spread the love

Το παιδί σας σκάβει συνεχώς για χρυσό και δεν ξέρετε πώς να το κάνετε να σταματήσει; Εδώ θα βρείτε συμβουλές για να πάρετε ιδέες.

Image result for nose picking

Οι ανασκαφές και το σκάλισμα στη μύτη είναι μια από τις πιο ενοχλητικές συνήθειες των παιδιών (δάγκωμα των νυχιών, πιπίλισμα του αντίχειρα, περιστροφή των μαλλιών κ.α.). Κάποιοι το θεωρούν μια  «νευρική συνήθεια» αλλά στην πραγματικότητα το σκάλισμα στη μύτη δεν είναι απαραίτητα μια συνήθεια που δείχνει ότι το παιδί είναι ανήσυχο.  Τα παιδιά συνήθως σκαλίζουν τη μύτη τους επειδή έχουν κάτι σε αυτήν που δεν το αισθάνονται σωστό.

Οι πιο μανιακοί σκαλιστές της μύτης είναι συνήθως παιδιά με αλλεργίες που νιώθουν ένα βούλωμα στη μύτη, νιώθουν κάτι να τους ενοχλεί “εκεί πάνω”.  Ακόμη, ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες οδηγούν τα παιδιά πιο εύκολα να σκαλίσουν τη μύτη τους. Δηλαδή είναι πιθανό εάν το σύστημα θέρμανσης ή κλιματισμού  στεγνώνει τις ρινικές διόδους του παιδιού, να το οδηγήσουν στις ανασκαφές .Ανεξάρτητα από τους λόγους που ένα παιδί σκαλίζει τη μύτη του είναι μια συνήθεια που πρέπει να σταματήσει διότι είναι συνήθεια που πιθανότατα (δυστυχώς) θα συνεχίσει να κάνει καθώς γερνάει.

Το σκάλισμα της μύτης είναι σχετικά ακίνδυνο εκτός από ένα πράγμα: μικρόβια. Τα μικρόβια στα δάκτυλα μπορούν να οδηγήσουν σε μικρές μολύνσεις του δέρματος μέσα στη μύτη.  Επίσης τα δάχτυλα που μπήκαν στη μύτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξαπλωθούν τα κρυολογήματα και η γρίπη. Η αποκατάσταση της αφυδάτωσης ή της συμφόρησης είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να σταματήσετε τις ανασκαφές.

Τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε  το παιδί να σταματήσει αυτή την συνήθεια.

  • Αντιμετωπίστε τις αλλεργίες του.  Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα που επηρεάζουν τα παιδιά είναι τα ακάρεα σκόνης, η οσμή των ζώων, η γύρη και η σκόνη.
  • Κρατήστε το ενυδατωμένο. Εάν ζείτε σε ξηρό κλίμα ή εάν η θέρμανση ή ο κλιματισμός φαίνεται να στεγνώνουν τις ρινικές διόδους του παιδιού σας, να του προσφέρετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να δοκιμάσετε έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό του τη νύχτα. Αν το θέλει, μπορεί να βοηθήσει και ένα αλατούχο ρινικό σπρέι.
  • Ενθαρρύνετέ το να πλένει τα χέρια του. Κανένα παιδί δεν θα θέλει να πλένει τα χέρια του όλη την ώρα.  Εξηγήστε του ότι το πλύσιμο μερικές φορές την ημέρα απομακρύνει τα μικρόβια. Δοκιμάστε να του πείτε ότι κάθε φορά που πλένει τα χέρια του κάνει μάχη με τα μικρόβια και ότι τα όπλα του είναι το σαπούνι. Μπορείτε και κάθε φορά να το επιβραβεύετε λέγοντας: Τα κατάφερες νίκησες τα μικρόβια.
  • Μάθετέ το να χρησιμοποιεί χαρτί ή υγρομάντηλο. Δώστε του μαντηλάκια για να έχει στην τσέπη του και ενθαρρύνεταί το κάθε τόσο να φυσάει τη μύτη του. Στη συνέχεια σκουπίστε το και με υγρομάντηλο για να φύγουν τα μικρόβια.
  • Μιλήστε για ιδιωτικότητα. Πείτε του ότι αν πρέπει να χρησιμοποιήσει το δάχτυλό του ότι είναι καλύτερα να γίνεται ιδιωτικά. Πολλές συνήθειες μας εξηγήστε του γίνονται ιδιωτικά, όπως η τουαλέττα, το μπάνιο κ.α.
  • Δάγκωσε τη γλώσσα σου και μην γκρινιάζεις. Ενώ μπορείτε να υπενθυμίσετε χιλιάδες φορές στο παιδί σας ότι το σκάλισμα στη μύτη είναι ανθυγιεινή και ακατάλληλη συνήθεια, η γκρίνια ή η τιμωρία του δεν θα βοηθήσει. Πολλές φορές τα παιδιά σκαλίζουν τη μύτη τους ασυνείδητα. Δοκιμάστε όταν θα βρίσκεται στο σπίτι να βάλετε τσιρωτάκι ή επίδεσμο στο δάκτυλό του. Έτσι κάθε φορά που πηγαίνει να σκαλίζει θα το νιώθει και θα σταματάει.
  • Κρατήστε τα χέρια του απασχολημένα. “Μερικές φορές ένα παιδί που παίρνει τη μύτη του χρειάζεται απλώς να κάνει κάτι με τα χέρια του”, λέει ο Janis Keyser, παιδαγωγός και συγγραφέας του βιβλίου Becoming the Parent You Want to Be. Προτείνει να εξετάσετε αν το παιδί σας έχει αρκετό χρόνο ενεργών χεριών ή αν ξοδεύει υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα σε παθητικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης.  Δοκιμάστε να κάνετε κατασκευές, παιχνίδια με μπάλες, βόλτες κ.ά.
  • Ελέγξτε τα πράγματα. Εάν το παιδί σας σκαλίζει τόσο έντονα τη μύτη του που φτάνει στο σημείο να βγάζει  αίμα, ή αν η συνήθεια φαίνεται να είναι μέρος και άλλων συμπεριφορών (εξακολουθεί να πιπιλίζει τον αντίχειρά του, στροβιλίζει τα μαλλιά του και έχει προβλήματα στον ύπνο για παράδειγμα) συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι άγχους ή άλλου συναισθηματικού προβλήματος που χρειάζεται βοήθεια.
  • Αγνόησέ το. Εάν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και το παιδί σας εξακολουθεί να σκαλίζει τη μύτη, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να το αγνοείτε.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *