Johan Willem van Hulst, ο δάσκαλος που έσωσε πάνω απο 600 Εβραιόπουλα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί

Spread the love

Ο Johan Willem van Hulst (28 Ιανουαρίου 1911 – 22 Μαρτίου 2018) ήταν ολλανδός διευθυντής σχολείου, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας, σκακιστής και πολιτικός. Το 1943, με τη βοήθεια της ολλανδικής αντίστασης και των φοιτητών του κοντινού Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, συνέβαλε στη διάσωση πάνω από 600 εβραϊκών παιδιών που προορίζονταν για ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για τις ανθρωπιστικές του ενέργειες τιμήθηκε από το κράτος του Ισραήλ το 1973.

Image result for Johan van Hulst

Το 1942 ο van Hulst ήταν διευθυντής στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Άμστερνταμ (Plantage Middenlaan 27).

Image result for Plantage Middenlaan 27

Πολύ κοντά στην Παιδαγωγική Ακαδημία βρισκότα το θέατρο Schouwberg, ο χώρος συγκέντρωσης των Εβραίων που προορίζονταν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τις ναζιστικές αρχές. Τα εβραιόπουλα που έφτασαν στο θέατρο Schouwberg χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και απεστάλησαν στο γειτονικό παιδικό βρεφικό σταθμό που διευθύνε ο Henriëtte Pimentel. Ο παδικός σταθμός μοιραζόταν ένα κοινό κήπο με την παιδαγωγική ακαδημία.

Ο  van Hulst, ο Pimentel και ο Walter Süskind, ένας Γερμανός Εβραίος, που είχε διοριστεί από τους Ναζί για τη λειτουργία του παιδικού βρεφικού σταθμού,  άρχισαν να αναζητούν πιθανές οικογένειες για να υιοθετήσουν τα παιδιά ανάλογα με τα φυσικά χαρακτηριστικά τους, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Ναζί.  Μόλις οι θετοί γονείς συμφωνούσαν, οι τρεις άντρες πραστογραφούσαν τα έγγραφα και τα ονόματα των παιδιών διαγράφονταν από το μητρώο των Ναζί.

Ο Van Hulst σε συνεργασία με τους Pimentel, Süskind και δεκάδες άλλους εθελοντές φρόντιζαν τα παιδιά να περνούν μέσα από τον κοινό κήπο του παιδικού σταθμού με την παιδαγωγική ακαδημία και στη συνέχεια να μπαίνουν στο τραμ και να φέγουν. Τα παιδιά για να μην γίνουν αντιληπτά από τους Ναζί, ήταν κρυμμένα σε δοχεία όπως τσάντες, σάκους ή καλάθια ρούχων.

Η επιχείρηση σταμάτησε στις 29 Σεπτεμβρίου 1943, όταν οι Ναζί έστειλαν το Pimentel και 100 παιδιά από το βρεφονηπιακό σταθμό σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πολλά χρόνια αργότερα ο Ολλανδός δάσκαλος μίλησε για το πόσο δύσκολη ήταν αυτή η πράξη. Κι αυτό γιατί ήξερε πως δεν μπορούσε να σώσει όλα τα Εβραιόπουλα και έπρεπε ο ίδιος να διαλέξει ποια παιδιά θα ζήσουν και ποια θα οδηγηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Έπρεπε εκ των πραγμάτων να κάνουμε μια επιλογή. Αυτή η επιλογή ήταν ό,τι πιο τρομακτικό».

Ο Van Hulst έλαβε τη διάκριση Yad Vashem το 1973.  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε για τον Van Hulst: “Λέμε, αυτοί που σώζουν μια ζωή σώζουν ένα σύμπαν, έσωσες εκατοντάδες σύμπαντα.” Θέλω να σας ευχαριστήσω στο όνομα του εβραϊκού λαού , αλλά και στο όνομα της ανθρωπότητας ». Ο Van Hulst απάντησε, μιλώντας για τα παιδιά που δεν μπορούσε να σώσει: «Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι άγγελοι θα σας οδηγήσουν στον παράδεισο».

 

Image result for Johan van Hulst

 

Ο Van Hulst διετέλεσε Γερουσιαστής των Κάτω Χωρών από τον Ιούλιο του 1956 έως τον Ιούνιο του 1981. Εκλέχτηκε ως κοινοβουλευτικός ηγέτης της Χριστιανικής Ιστορικής Ένωσης (CHU) στη Γερουσία από τον Δεκέμβριο του 1968 έως τον Ιούνιο του 1977, όταν η CHU συγχωνεύθηκε με την Χριστιανοδημοκρατική Προσφυγή CDA. Στη συνέχεια έγινε ο πρώτος ηγέτης της CDA στη Γερουσία. Ο Van Hulst υπήρξε προηγουμένως πρόεδρος του κόμματος της CHU από τον Σεπτέμβριο του 1969 έως τον Φεβρουάριο του 1972. Επίσης ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Χριστιανοδημοκρατική Ομάδα από τον Οκτώβριο του 1961 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1968.

Αργότερα ήταν ομότιμος καθηγητής παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ και ένας παραγωγικός συγγραφέας με περισσότερες από εκατό δημοσιεύσεις. Ήταν επίσης γνωστός παίκτης σκακιού.

Πηγή: http://www.athensvoice.gr/world/430935_efyge-o-daskalos-poy-esose-600-evraiopoyla-kai-mora-apo-ta-kentra-sygkentrosis-ton-nazi

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Johan_van_Hulst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *