Μια ψείρα εδώ μια ψείρα εκεί…ενας εφιάλτης; Πώς θα προλάβετε και πώς θα θεραπεύσετε τις ψείρες των παιδιών.

Spread the love

Η ψείρα… ένας εφιάλτης για κάθε γονιό.

Η ψείρα του κεφαλιού είναι ένα μικροσκοπικό, χωρίς φτερά παρασιτικό έντομο που ζει ανάμεσα στις ανθρώπινες τρίχες και τροφοτείται από μικροσκοπικές ποσότητες αίματος που λαμβάνονται από το τριχωτό της κεφαλής. Οι ψείρες είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα, ειδικά για τα παιδιά και ένας εφιάλτης για τους γονείς. Είναι μεταδοτικές, ενοχλητικές και μερικές φορές δύσκολες να ξεφορτωθούν.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ψείρες:

 • Οι ψείρες δεν είναι επικίνδυνες. Δεν εξαπλώνουν ασθένειες, αν και τα τσιμπήματα τους μπορεί να προκαλέσουν στο κεφάλι του παιδιού φαγούρα και ερεθισμένο, και το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη.
 • Είναι μύθος ότι οι ψείρες προτιμούν τα βρώμικα κεφάλια. Αντιθέτως συχνάζουν σε καθαρά.
 • Είναι καλύτερο να θεραπεύονται γρήγορα μόλις εντοπιστούν, επειδή μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα από άτομο σε άτομο.
 • Είναι μύθος ότι τα μακριά μαλλιά ευνοούν την ανάπτυξη της ψείρας. Αντίθετα, τα κοντά μαλλιά ευνοούν την μετάδοσή της ψείρας σε άλλα άτομα.
 • Το πρώτο σημάδι που μπορείτε να εντοπίσετε και να δείτε εύκολα στο κεφάλι του παιδιού είναι τα αυγά, ή αλλιώς τα κονίδια και όχι οι ψείρες.
 • Τα αυγά των ψείρων εκκολάπτονται μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση τους.
 • Η ενήλικη ψείρα δεν είναι μεγαλύτερη από ένα σπόρο σησαμιού και έχει γκριζωπό-λευκό ή μαύρο χρώμα. Οι νύμφες είναι μικρότερες και γίνονται ενήλικες ψείρες περίπου 1 έως 2 εβδομάδες μετά την εκκόλαψη. Εάν η ψείρα δεν αντιμετωπιστεί, αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 3 εβδομάδες.
 • Δεν ξυνόμαστε επείδή νιώθουμε το δάγκωμα αλλά επειδή αντιδρούμε στο σάλιο της ψείρας για αυτό μπορεί μερικές φορές να χρειαστούν εβδομάδες αφού έχει κολλήσει ψείρες να δείτε το παιδί σας να ξύνεται.  Μπορούν, ωστόσο, να διαμαρτύρονται για πράγματα που κινούνται ή γαργαλούν τα κεφάλια τους.
 • Οι ψείρα δεν μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο ή αντίστροφα. Οπότε αν το κατοικίδιό σας έχει ψείρες, δε μπορεί να τις μεταδώσει σε εσάς, ούτε αντίστροφα.

Οι ψείρες είναι μεταδοτικές και πώς μεταδίδονται;
Οι ψείρες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα από άτομο σε άτομο, ειδικά σε ομάδες (όπως σχολεία, κέντρα παιδικής φροντίδας, πάρτι, αθλητικές δραστηριότητες και κατασκηνώσεις).

Αν και δεν μπορούν να πετάξουν ή να πηδήξουν, αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα έχουν ειδικά προσαρμοσμένα νύχια που τους επιτρέπουν να προσκολλώνται σταθερά στα μαλλιά. Διαδίδονται κυρίως μέσω επαφής κεφαλής με κεφάλι, αλλά και η ανταλλαγή ρούχων, κλινοσκεπασμάτων, χτενιών, βούρτσων και καπέλων μπορεί επίσης να τις μεταδώσει.

Και το σημαντικότερο…Ποια είναι η θεραπεία;

 • Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα φαρμακευτικό σαμπουάν, πλύσιμο με κρέμα ή λοσιόν για να σκοτώσει τις ψείρες. Παρόλα αυτά να θυμάστε… Οι θεραπείες με φάρμακα συνήθως σκοτώνουν τις ψείρες αλλά πολλές φορές δεν σκοτώνουν τα αυγά. Η θεραπεία μπορεί να είναι ανεπιτυχής εάν το φάρμακο δεν χρησιμοποιείται σωστά ή αν οι ψείρες είναι ανθεκτικές σε αυτό.
 • Πολλά φάρμακα περιέχουν χημικά που μπορεί να μην ασφαλή για την ηλικία του παιδιού σας ή να μην συστήνονται για μεγάλη χρήση. Μην ξεχνάτε να διαβάζετε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης και να παίρνετε συμβουλή από το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας είδος εντομοκτόνου.
 • Το πιο σημαντικό μέτρο μετά τη θεραπεία είναι η χρήση με το ειδικό χτενάκι πάνω σε υγρά μαλλιά καθημερινά τουλάχιστον για 5-7 ημέρες συνεχόμενα και στη συνέχεια επανάληψη χτενίσματος κάθε 7-10 ημέρες για να σκοτώσετε  τα αυγά.

Image result for ψείρες

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη

 • Ακόμη και αν το παιδί δεν εμφανίσει κνησμό, καλό είναι να κάνετε μια προληπτική θεραπεία ειδικά αν έχετε μάθει ότι υπάρχουν κρούσματα σε άτομα του περιβάλλοντός του (π.χ. στο σχολείο).  Με τον όρο προληπτική αγωγή εννοούμε το χτένισμα των βρεγμένων μαλλιών των παιδιών με ειδική χτένα η οποία είναι ραντισμένη με οινόπνευμα.  Αν υπάρχουν ψείρες το ράντισμα με οινόπντευμα τις σκοτώνει. Μην βάλετε οινόπνευμα απευθείας στο κεφάλι διότι υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού.
 • Μπορείτε επίσης να ξεβγάζετε τα μαλλιά των παιδιών με νερό με ξύδι. Το ξύδι αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής και έτσι δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι ψείρες.

 

 • Πλύνετε όλα τα κλινοσκεπάσματα, πετσέτες μπάνιου και  ρούχα που έχουν φορεθεί πρόσφατα από το παιδί και λούτρινα σε πολύ ζεστό νερό (60 ° C και άνω).
 • Πλύνετε όλες τις βούρτσες μαλλιών με οινόπνευμα.

 

Image result for ψείρες

Μην ξεχνάτε…

 • Μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών στις τρίχες του παιδιού σας αφού εφαρμόσετε κάποια από τις τρέχουσες θεραπείες  επειδή κάποια φάρμακα περιέχουν εύφλεκτα υλικά.
 • Μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν / κοντίσιονερ πριν από την εφαρμογή φαρμάκων για ψείρες.
 • Μην πλένετε τα μαλλιά του παιδιού σας για 1 έως 2 ημέρες μετά τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.
 • Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο φάρμακο περισσότερες από τρεις φορές σε ένα άτομο. Αν δεν φαίνεται να λειτουργεί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλο φάρμακο.
 • Μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα φάρμακα για ψείρες κάθε φορά.
 • Μην χρησιμοποιείτε χημικά όπως βενζίνη στα μαλλιά. Αυτά είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ψειρών σε κανέναν.

Τι πρέπει να πείτε στα παιδιά;

 • Πείτε στα παιδιά να προσπαθήσουν να αποφύγουν την επαφή head-to-head στο σχολείο (στο γυμναστήριο, στην παιδική χαρά ή κατά τη διάρκεια του αθλητισμού) και ενώ παίζουν στο σπίτι με άλλα παιδιά.
 • Πείτε στα παιδιά να μην μοιράζονται με κανέναν άλλο χτένες, βούρτσες, καπέλα, μαντίλια, κορδέλες,  ζακέτες , πετσέτες, κράνη ή άλλα είδη προσωπικής φροντίδας, είτε έχουν ψείρες είτε όχι.
 • Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό διαρκεί το πρόβλημα, φροντίστε να υπενθυμίσετε στο παιδί σας ότι αν και οι ψείρες μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, ο καθένας μπορεί να τις έχει. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος και ότι η ύπαρξη ψειρών δεν τα κάνει βρώμικα.

 

Και για το τέλος ένα τραγούδι και ένα παραμύθι για τις ψείρες.

Χαλαρώστε και θα καταφέρετε να τις νικήσετε αν τις συμπαθήσετε…

Μια ψείρα εδώ, μια ψείρα εκεί, μια ψείρα παραπέρα

Έκαναν τα κεφάλι μου σαν τρύπια κουνουπιέρα!!!

Ρούλαλα- ρούλαλα, έχω δυο καρούμπαλα

Το’ να εδώ, το άλλο εκεί, το τρίτο στην Αμερική.

Κι εγώ πηγαίνω στον γιατρό για να τον ερωτήσω

Εάν υπάρχει φάρμακο την ψείρα να νικήσω.

Ρούλαλα- ρούλαλα, έχω δυο καρούμπαλα

Το’ να εδώ, το άλλο εκεί, το τρίτο στην Αμερική.

Και ο γιατρός μ’ απάντησε τι λες βρε πατριώτη

Η ψείρα είναι ωφέλιμη σ κάθε στρατιώτη.

Ρούλαλα- ρούλαλα, έχω δυο καρούμπαλα

Το’ να εδώ, το άλλο εκεί, το τρίτο στην Αμερική.

Την πλένω με ζεστό νερό, την πλένω με σαπούνι

Μ’ αυτή η αφιλότιμη γίνεται σα γουρούνι.

Ρούλαλα- ρούλαλα, έχω δυο καρούμπαλα

Το’ να εδώ, το άλλο εκεί, το τρίτο στην Αμερική.

Την πλένω με ζεστό νερό, την πλένω και με κρύο

Μ’ αυτή η αφιλότιμη γίνεται σα θηρίο.

Ρούλαλα- ρούλαλα, έχω δυο καρούμπαλα

Το’ να εδώ, το άλλο εκεί, το τρίτο στην Αμερική.

Την πλένω με ζεστό νερό, την πλένω και με ΟΜΟ

Μ’ αυτή η αφιλότιμη κάνει τον τροχονόμο.

Ρούλαλα- ρούλαλα, έχω δυο καρούμπαλα

Το’ να εδώ, το άλλο εκεί, το τρίτο στην Αμερική.

Την πλένω με ζεστό νερό, την πλένω και με TIDE

Μ’ αυτή η αφιλότιμη πετάει και το σκάει.

Ρούλαλα- ρούλαλα, έχω δυο καρούμπαλα

Το’ να εδώ, το άλλο εκεί, το τρίτο στην Αμερική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *