Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για να προετοιμάσω το παιδί μου για το Δημοτικό σχολείο;;

Spread the love

 Όπως γνωρίζετε, για να οικοδομηθεί ένα στερεό σπίτι χρειάζεται γερά θεμέλια, έτσι για να οικοδομήσουμε μια ολοκληρωμένη και γερή προσωπικότητα, δάσκαλοι και γονείς θα θέσουμε γερά θεμέλια στα παιδιά.

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου στο σπίτι;

Για διευκόλυνση, σας προτείνουμε κάποιους τρόπους που θα βοηθήσουν τα παιδιά να προετοιμαστούν καλύτερα για το Δημοτικό Σχολείο και θα γίνουν κοινωνικές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

 1. Αφιέρωση εποικοδομητικού χρόνου στα παιδιά σας, για συζήτηση, παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιού, ενασχόληση με ποικίλες δραστηριότητες.Image result for parents speak to children
 2. Μείωση τον χρόνου που περνούν μπροστά στην τηλεόραση και αύξηση του χρόνου για παιχνίδι. Στο παιχνίδι (ατομικό και ομαδικό) πρέπει να δίνεται η δέουσα σημασία από τα παιδιά και τους γονείς, διότι είναι ευρέως γνωστό και από επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει ότι, το παιχνίδι βοηθά στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.
 3. Σημαντικό είναι να ακούγεται η άποψη των παιδιών στο σπίτι και αν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι που ζητούν, να συζητούνται οι λόγοι μη πραγματοποίησης του, με τρόπο κατανοητό.
 4. Δώστε εμπειρίες στα παιδιά σας! Η βιωματική εμπειρία είναι μια μέθοδος που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο και τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους ευκολότερα. Πάρκα, μουσεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, θέατρα, χωράφια, θάλασσες, μονοπάτια της φύσης, είναι διάφοροι χώροι και τόποι τους οποίους μπορείτε να επισκεφτείτε με παρέα τα παιδιά σας.
 5. Βοηθήστε τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν. Ωθείστε τα παιδιά να προσκαλέσουν φίλους τους στο σπίτι για να παίξουν και να κουβεντιάσουν. Καθίστε λίγο κοντά και ακούστε τη συνομιλία τους μόνο για λίγα λεπτά. Θα ανακαλύψετε πολλά νέα και σπουδαία πράγματα για τα παιδιά σας! Η επαφή με άλλα παιδιά βοηθά στην επικοινωνία, τη συνεργασία και την εξωτερίκευση συναισθημάτων.Image result for children friends
 1. Διαβάστε στα παιδιά παραμύθια είναι ότι καλύτερο! Διακόπτουμε την αφήγηση σε κάποιο σημείο και ζητάμε από το παιδί να μαντέψει τη συνέχεια. Αφού διαβάσουμε ολόκληρο το παραμύθι ζητάμε από το παιδί τη γνώμη του, αν του άρεσε, ποια γνώμη σχημάτισε για τους ήρωες κλπ. Το καλούμε αν θέλει να ζωγραφίσει με βάση όσα άκουσε ή και να παίξουμε μια σκηνή από το παραμύθι (δραματοποίηση).  Αφήστε βιβλία στο δωμάτιο του παιδιού σας, για να μπορεί να ασχολείται με αυτά. Κάντε το δωμάτιο του φιλικό για διάβασμα με ένα άνετο κρεβάτι, μία καρέκλα, μία βιβλιοθήκη και μία λάμπα.
 2. Παίξετε παιχνίδια σχετικά με τις μαθηματικές έννοιες.Εξασκούμε το παιδί στο μέσα, έξω, πάνω, κάτω, μπροστά, πίσω, αριστερά, δεξιά κλπ. Κρύβουμε πράγματα και του ζητάμε να τα βρει χρησιμοποιώντας αυτές τις έννοιες, πχ είναι πίσω σου, είναι δεξιά σου κλπ. Μετρούμε μαζί του καθημερινά αντικείμενα, γράφουμε μαζί τη λίστα του μπακάλη κ.α.
 3. Δίνετε καθημερινά τη δυνατότητα στο παιδί να γυμνάσει τα χεράκια του και να ετοιμαστεί για τη γραφή.Η πλαστελίνη και το πλάσιμο με τα δαχτυλάκια βοηθάει πολύ. Παρόμοια και η βοήθεια της ζωγραφικής καθώς και εργασίες με χρωματιστά χαρτιά.
 4. Ζητήστε από το παιδί να σας πει τα τραγουδάκια που έμαθε στο σχολείο και το ασκείστε το στην ακρόαση ποιοτικής μουσικής.Image result for children sing
 5. Πάρτε ιδέες από τα μαθήματα που διδάσκεται το παιδί στο σχολείο και κάντε σχετικές συζητήσεις μαζί του. Ρωτήστε το πώς είναι η τάξη του, τα ονόματα των παιδιών, με ποια παιδιά παίζει. Μαθετε από το παιδί ποιους κανόνες έχει το σχολείο.
 6. Στο δρόμο μπορείτε να παίζετε το παιχνίδι με τις επιγραφές-ταμπέλες.Διαβάζετε σε πρώτη φάση εσείς κάποιες επιγραφές και την επόμενη φορά ζητήστε από το παιδί να αναγνωρίσει τι γράφει η επιγραφή.
 7. Λέτε προφορικά λέξειςκαι ζητάτε από το παιδί χτυπώντας παλαμάκια να βρει από πόσες συλλαβές αποτελείται, πχ μα – μα, οι-κο-γέ-νει-α, κλπ. Ζητάτε να εντοπίσει με τι φωνούλα αρχίζει μια λέξη που ακούει, πχ μ –  μήλο, τ-τηλεόραση, α-αμύγδαλο  κλπ. Βάλτε το να βρει λέξεις που αρχίζουν από μια συγκεκριμένη φωνούλα. Πχ ζητήστε του μέσα στην κουζίνα να βρει πράγματα που αρχίζουν από π (ποτήρι, πιάτο, πετσέτα κλπ).
 8. Επιμένετε να χρησιμοποιεί προτάσεις στο λόγο του και όχι μονολεκτικές απαντήσεις. Προσέχουμε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε και βάζουμε κάθε μέρα και νέες λέξεις στη ζωή του παιδιού. Το βοηθάμε να μάθει τις πρώτες οικογένειες λέξεων, πχ γράφω, γράμμα, γραμματάκι, γραμμή, γραμμένος, ξαναγράφω κλπ. Του ζητάμε να βρει την αντίθετη λέξη, πχ πλυμένος – άπλυτος, μέρα – νύχτα, κλπ. ή και πώς αλλιώς το λέμε (συνώνυμα) πχ αυτοκίνητο – αμάξι – λεωφορείο – φορτηγό κλπ.
 9. Επιμένετε να κρατά σωστά το μολύβι. Προσοχή μεγάλη δίνουμε να γράφει πάνω στις γραμμές, να αφήνει αποστάσεις ανάμεσα στις λέξεις και κυρίως να γράφει τα γράμματα με σωστή φορά: από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά. Προσέχουμε να έχει σωστή στάση σώματος όταν γράφει, να μη σκύβει πολύ και ο φωτισμός να είναι καλός και να πέφτει από το σωστό μέρος (να μη  δημιουργεί σκιά στο χέρι που γράφει).
 10. Μην χάνετε ευκαιρία να μιλάτε με το παιδί σας για τον κόσμο και τη ζωή.Του εξηγούμε με λόγο κατανοητό και κατάλληλο για την ηλικία του όλα όσα βλέπει, ακούει, ζει… Ζητάμε και τη δική του γνώμη.
 11. Πάρτε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες που θα διδάξουν στο παιδί έμπρακτα αξίες, ιδανικά, στάσεις ζωής. Πχ δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος, φιλανθρωπική δράση, επίσκεψη σε μουσεία, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ.
 12. Αναθέστε στο παιδί να σας βοηθήσει σε διάφορες εύκολες δουλειές του σπιτιού.Πχ να στρώσει το κρεβάτι του, να βάλει χαρτοπετσέτες στο τραπέζι, να ποτίσει τις γλάστρες κλπ. Αξιοποιούμε τη διαδικασία αυτή για να μάθει το παιδί να εκτελεί με προσοχή οδηγίες, ανεξαρτητοποιείται, και αναπτύσσουμε την ικανότητά του για διάλογο. Δεν ξεχνούμε να το ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή του και να το επαινέσουμε στα άλλα πρόσωπα της οικογένειας. Image result for children help children\
 13. Παίξετε όλοι μαζί σαν οικογένεια διάφορα παιγνίδιαμε το παιδί σας, γνώσεων, κατασκευών, επιδεξιότητας κλπ.
 14. Ασκείστε το παιδί σε υγιεινές συνήθειες, πχ να πλένει τα χεράκια πριν φάει, να βουρτσίζει τα δόντια του, να μη σκύβει πολύ κοντά στο βιβλίο, κλπ. Βρίσκουμε ευκαιρία σε κάθε περίπτωση να εξηγούμε το γιατί και φυσικά να αναπτύσσουμε το λόγο και τις γνώσεις του παιδιού.
 15. Αποφύγετε τη σύγκριση του παιδιού σας με άλλα παιδιά τηε ηλικίας του.
 16. Και μη ξεχνάτε! Επαινείτε κάθε επιτυχία των παιδιών σας, έτσι ώστε να τους δημιουργήσετε κίνητρο για ενασχόληση με τις δραστηριότητες αυτές !Image result for family

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *