Προγραφικές Ασκήσεις-Σκοπός, Βήματα, Ιδέες, Εκτυπώσιμα Αρχεία

Spread the love

Ίσως δεν θυμόμαστε πόσο χρόνο χρειαστήκαμε για να μάθουμε να γράφουμε ή πόσο δυσκολευτήκαμε, καθώς σήμερα θεωρούμε το γράψιμο αυτονόητη κατάκτηση και αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ σύνθετη δεξιότητα που απαιτεί τόσο κινητικές δεξιότητες, όσο και κριτική σκέψη και αυτό σημαίνει πως όταν ένα μικρό παιδί ξεκινάει να μαθαίνει τη γραφή, θα χρειαστεί αρκετό κόπο, χρόνο και ενθάρρυνση για να την κατακτήσει.

Πώς μαθαίνουν να γράφουν τα παιδιά; Πώς πρέπει να κρατάει σωστά το μολύβι το παιδί προσχολικής ηλικίας;

Οι προγραφικές ασκήσεις αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τον κάθε εκπαιδευτικό που θέλει  να βοηθήσει τα παιδιά της τάξης τους να βελτιώσουν την γραφή τους και να καταφέρουν στο τέλος να κρατάνε σωστά το μολύβι.

Σκοπός των ασκήσεων αυτών είναι να εδραιωθεί στο μυαλό του παιδιού η εικόνα του γράμματος ή του αριθμού αλλά και η αλληλουχία των κινήσεων που απαιτούνται προκειμένου αυτή να αναπαραχθεί.

Το παιδί, για να κατακτήσει πλήρως την κίνηση και την χειρονομία της γραφής, χρειάζεται να ισορροπήσει τις μυϊκές του δυνάμεις και να χειριστεί με ευλυγισία κάθε άρθρωση του χεριού.  Θεωρούμε ότι οι προγραφικές ολοκληρώνονται όταν το παιδί έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά στον οπτικό, κινητικό, αισθητηριακό και αντιληπτικό τομέα.

Οι δραστηριότητες αυτές για να αποκτήσουν πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα και να μην κουράσουν τα παιδιά, εμπλουτίζονται με εικόνες, ελεύθερο σχέδιο, παιχνίδι με πλαστελίνη και οπτικοακουστικό υλικό.

Απλά βήματα για τις προγραφικές ασκήσεις:

  • Οι πρώτες προγραφικές ασκήσεις είναι οι απλές μουντζούρες που κάνουν τα παιδιά. Αφήστε ελεύθερα τα παιδιά να κάνουν μουντζούρες στο χαρτί χωρίς εσείς να τα καθοδηγάτε για την κίνηση που πρέπει να ακολουθήσουν.
  • Δώστε στα παιδιά απλές κόλλες έχοντας πάνω σχηματίσει μερικά σημεία και καλέστε τα να ενώσουν τα σημεία. Δίνουμε έτσι έμφαση στην εξάσκηση του χεριού αλλά και στην εκμάθηση ότι η κίνηση της γραφής έχει αρχή και τέλος.
  • Δώστε στα παιδιά χαρτιά με τυπωμένες διακεκομμένες ευθείες και καλέστε τα να τις ενώσουν.

  • Δώστε στα παιδιά χαρτιά με τυπωμένες διακεκομμένες καμπύλες και καλέστε τα να τις ενώσουν.

  • Δωστε στα παιδιά χαρτιά με τυπωμένα σχήματα φτιαγμένα με διακεκομμένες γραμμές και καλέστε τα να τις ενώσουν. Αυτό αποτελεί ίσως και το πιο δύσκολο βήμα στις προγραφικές ασκήσεις και διακεκομμένες γραμμές.

Χρήσιμες και Απαραίτητες Συμβουλές

  • Χρησιμοποιείστε πρώτα μαρκαδόρους ή μεγάλα παστελ κραγιον, στη συνέχεια δοκιμάστε χοντρά μολύβια και στο τέλος δοκιμάστε το μολύβι.
  • Για αριστερόχειρες δοκιμάστε να βάλετε το χαρτί σε ένα κεκλιμένο επίπεδο όπως ένα αναλόγιο. Θα είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να προσαρμοστούν στις συνθήκες γραφής.
  • Μπορείτε να πλαστκοποιήσετε τα φύλλα εργασίας ώστε τα παιδιά να εργάζονται με μαρκαδόρους που σβήνουν. Έτσι θα μπορούν να γράφουν και να σβήνουν, δοκιμάζοντας πολλές φορές να πετύχουν τις γραμμές. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι αποτυχημένες προσπάθειες, οι μουντζούρες και οι σχισμένες εργασίες με αποτέλεσμα το λιγότερο άγχος γραφής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *